• Contact formulier

  Thanks!

  Bedankt!

  Required fields not completed correctly.

Geluk en balans

Geluk en balans 

Geluk, gelukt, gelukkig maar. Over geluk is in de loop van de geschiedenis veel geschreven. In Nederland worden zelfs in de brugklassen van het voortgezet onderwijs gelukslessen gegeven. Ik zal mijn persoonlijke kijk op geluk in dit stukje proberen onder woorden te brengen. Tenslotte zal ik eindigen met de geluksformule. Ik heb niet voor niets een wiskundige achtergrond.

Ik denk dat geluk maakbaar is. In Nederland is dat niet gebruikelijk zoiets te beweren. De zegswijze:

“Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje” stond in ons land (Calvinisme) als een huis. Deze uitspraak beperkte het ten volle benutten van onze talenten.

De geluksmaterie heeft ook weer een groot aantal aspecten c.q. invalshoeken. Ik denk dat uiteindelijk het principe vrij simpel is maar de weg: gelukkiger worden, in een flow geraken, lastiger.

We zullen maar beginnen.

Geluk is niet iets dat vast ligt. Geluk is geen plaats maar een richting.  Je kan het niet pakken. Het is niet iets wat je bezit. Door training breng je je mogelijkheden en daarmee je geluksniveau op een hoger plan. Discipline is handig voor het verhogen van je geluksgevoel.

Uitspraak: “Niets buiten jezelf kan je ooit geven wat je zoekt”

Een arme man zit op een kistje buiten de poort van Babylon te bedelen. Op een dag komt er wijs man langs en vraagt de bedelaar; “Waarom zit je te bedelen?”. De bedelaar antwoordt: “Ik ben arm en zit hier al 30 jaar.” De wijze vraagt: “Waar zit je op?” De bedelaar antwoordt: “Op het kistje waarop ik al jaren op zit.” De wijze vraagt; “Wat zit er in?” De arme antwoordt: “Geen idee, ik heb er nooit in gekeken.” Waarop de wijze zegt: “Ik zou het toch maar eens doen.” De bedelaar opent met veel moeite het kistje en ontdekt drie kleine goudstaven, een heel vermogen.

De moraal van dit verhaal? Het geluk zit niet van buiten maar van binnen. Iedereen heeft zo’n gouden kern, echter door opvoeding en gebeurtenissen die leiden tot gewoonten en vooroordelen, kunnen we het contact met die kern verliezen, kunnen we van ONS pad afdwalen. Je verlaat JOUW pad!

Wat is geluk dan wel?

Is het iets dat je overkomt? Zit het in de genen? Is het toeval als je gelukkig bent?

Nee, ik denk het niet.

Geluk is een gevoel van verbondenheid met alles. Verbondenheid met je vrouw, je kinderen, je vrienden, je werk, met alles om je heen,… en met de kosmos.

In deze toestand van evenwicht bestaat er geen strijd maar er is ZIJN! Op zo’n moment ervaar je kracht, energie. Energie die energie voortbrengt. Sommigen spreken over in een “flow” geraken. De “flow” kenmerkt zich door balans in alles wat je doet, in energie, creativiteit, spanning, zelfstandigheid, enz. ….

Geluk is niet statisch maar dynamisch. De mens die in balans is, ervaart evenwicht in zijn leven: een evenwichtigheid in geven en nemen. Er zijn mensen die “balans” en “evenwichtigheid” in verband brengen met saaiheid. Zij hebben er, helaas, niet veel van begrepen. Balans in je leven is eerder het tegengestelde: Je voelt en ziet je mogelijkheden. Je kan op het juiste moment de juiste stap zetten. Je bent niet gedwongen, je voelt geen spanning, je overziet en herkent de kansen die je geboden c.q. gegeven worden en je voelt welke richting je op wilt gaan.

Een mens in balans herkent de momenten die hem van energie voorzien. Een mens in balans kent nauwelijks vooroordelen omdat die hem het zicht op groei, kansen, liefde , …, ontnemen.

Tot slot de beloofde “geluksformule”:

G1 + G2 = G3 + G4 = G5 + G6

G1 staat voor gebeurtenis

G2 voor gedachte

G3 voor gevoel

G4 voor gedrag

G5 voor gevolgen

G6 voor geluksgevoel

De meeste mensen denken dat de gebeurtenissen, de dingen die je meemaakt, je geluk bepalen. Door dit te denken heb je inderdaad weinig over je eigen leven, en daarmee over je geluk te zeggen. Je bent dan afhankelijk van de dingen die je meemaakt.

Korter gezegd: Veel mensen denken dat G1 (de gebeurtenissen) , G3 (je gevoel) èn daarmee ook G4 (je gedrag) bepalen maar het is gelukkig G2 ( je gedachten)! En uiteindelijk bepaalt dus ook G2, G5 (de gevolgen)  en G6 ( het totale geluksgevoel)!

Dus het zijn niet de dingen om je heen die jouw geluk bepalen. Het zijn de gedachten over die gebeurtenissen die jouw gevoel en jouw gedrag bepalen. Dat is een heel groot verschil. De keuze ligt bij jou hoe je erover denkt! En dat bepaalt dus ook weer jouw acties! Iedereen maakt zijn eigen realiteit!

Uiteindelijk leidt een “ander” denken over de zaken die je meemaakt naast een ander gevoel en gedrag ook tot een ander geluksgevoel, en daardoor zal je leven een andere wending kunnen nemen. Dit fenomeen noemen mensen “reframing”.

Alexander de Grote, geen kleine jongen in zijn tijd, zei over dit onderwerp:

Uispraak: ” Het zijn niet de dingen die het menselijk brein beroeren maar de gedachten over de dingen!”

Carl Gustave Jung was zijn tijd, volgens mij, ver vooruit toen hij schreef:

Uitspraak:: “I’m not what happened to me. I’m what I choose to become”

 

Dus: “Dat wat je overkomt bepaal je niet zelf maar hoe je erover denkt wel!”

 

4 thoughts on “Geluk en balans

 1. Martijn langenberg

  Geachte heer Hiele,

  Graag zou ik uw boek willen kopen….

  Ik heb in de klas altijd van u wijsheid genoten en ben uw naam na 20jaar gaan Googlen ,vandaar…..

  • Dat kan Martijn. Ik had je al maanden geleden een mail gestuurd.
   Ik weet niet of je hem ontvangen hebt.
   Op de site staan de gegevens om het boekje te ontvangen.
   Succes, Jan Hiele

  • Hoi Martijn,
   Ik had je via mijn persoonlijke mail al geantwoord.
   Heb je dat antwoord nog ontvangen?
   Je oud-leraar J.G. Hiele

  • Hoi Martijn,
   Stuur me je volledige adres indien je het boekje nog in je bezit wilt krijgen.
   We zijn heel veel weg van huis (zwervers 😉)
   Gr. Jan Hiele


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*