• Contact formulier

    Thanks!

    Bedankt!

    Required fields not completed correctly.

Geluk en holisme

Geluk en holisme 

 Ik denk dat de mens en het holisme een unieke verbintenis dienen aan te gaan om het geluksgevoel in zijn leven te verhogen. De ruimte is onontbeerlijk voor het geluk van de mens, de mensen, en uiteindelijk de hele wereld. Deze verbintenis levert vele voordelen op. Ik zal er een aantal bespreken.

a. De mens heeft altijd een keus (mits er bewustzijn en daarmee ook  ruimte is!). Hoe kunnen we de ruimte vergroten-verkleinen.

Wanneer we in ons hoofd/verstand zitten zullen we merken dat we altijd in het verleden of in de toekomst aanwezig zijn. Dus we zitten dan in de TIJD! Wanneer we dit in ons leven bewust worden, merken we dat wanneer we in het verstand zitten, verleden/toekomst en tijd, we dan altijd lijden. Er is altijd sprake van een mate van lijden. Lijden? Ja, lijden! Ik zal dit met enkele voorbeelden verduidelijken:

Wanneer je iets in je leven hebt meegemaakt dat een fantastisch moment was dan heb je de neiging om daaraan terug te denken. Sterker nog daarnaar te verlangen. Het verlangen om weer terug te keren naar dat moment. Dat moment te voelen en ook die afstand, dat verwijderd zijn, dat doet pijn.

Wanneer je verlangt naar een grote reis, naar een samenzijn, naar je geliefde die je binnenkort na een jaar weer terugziet. Dan verheug je je op die momenten maar toch … , het ontbreken van dat samen-zijn op dat moment doet pijn.

Hoe komt dit toch? Dit is gelegen in het feit dat wanneer je “kiest” om in het verstand/hoofd te zitten je de angst en alle gevoelens er gratis bij krijgt.

Dus wanneer we kiezen voor het verstand kunnen we op onze klompen aanvoelen dat we de ruimte verengen. De creativiteit en flexibiliteit neemt af en de mogelijkheden herkennen we niet meer als zodanig en daarmee worden ook onze keuzemogelijkheden beperkt.

De emoties die zich in dit gebied bevinden zijn o.a. twijfel, wantrouwen, schuld, jaloezie, spijt, … .

Spijt is één van de grootste energievreters!

Wat deze emoties in dit gebied betreft kunnen we gerust stellen: “Alle emoties zijn misleidend!”

b. We kunnen ook kiezen voor het NU. We kiezen dan voor de huidige situatie. We zijn aanwezig bij de dingen, de mensen, de situaties die ons op dat moment omringen en ons bezighouden.

Het gevolg is:

door in het NU te zijn, is de kans op lijden beperkt

je ervaart een gevoel van vrede en rust

de emoties zijn van een andere orde: liefde en intuïtie

je bent zowel buiten jezelf als dicht bij jezelf, HET ZELF, er bestaat een dialoog tussen die twee, je creëert ruimte

je ervaart heel veel mogelijkheden/keuzes

De staat waarin je dan bent is er één van vloeibaarheid. Je bent adrem, je hebt overzicht, alle dingen gaan je gemakkelijk af, je voelt je niet beoordeelt (niet door de ander, niet door jezelf, zelfs niet door de bagage uit je opvoeding), je bent en blijft dicht bij jezelf.

Uitspraak: “Het verleden is geschiedenis, de toekomst zijn dromen, vandaag is een feest” (E. Ratelband)

Ratelband kiest in deze uitspraak duidelijk voor het Nu. Soms is hij de weg kwijt maar dit zinnetje geeft een goede richting aan. De stap naar het NU.

Uitspraak: “Oog om oog, tand om tand, maakt heel de wereld blind (Gandhi)

Gandhi laat duidelijk de gevaren van de geschiedenis zien. De geschiedenis geeft een beeld van wat er gebeurd is maar de kans op herhaling door ankering in ons lichaam of in een heel volk is een realiteit. Zo zien we dat ook bij het conflict in het Midden-Oosten dat zich constant herhaald. Ook laat de geschiedenis in Amerika (indianen/negers) zijn sporen na in de wereld van nu. De pijn die door de geschiedenis in dat volk ligt opgeslagen, vertaalt zich in het feit door het “goed” te willen doen, de zwarte bladzijden uit te wissen. ( Vietnam / Afghanistan / Irak / …). Hetgeen weer tot nieuwe pijn leidt bij duizenden gezinnen.

Pijn voedt zich met pijn.

Uitspraak: “Ik ben het leven”(Jezus)

Jezus kiest duidelijk voor het Nu. Hij is in zijn korte leven constant aanwezig in het Nu. Betrokken (zieken en nooddruftigen), duidelijk (schoonvegen van het tempelplein), radicaal (uit de tempel gezet), bewust van zijn missie (13 jarige in de tempel), …enz.

Uitspraak: “De liefde Gods die al het verstand te boven gaat”  (Paulus)

Paulus waarschuwt om niet te veel in het verstand te vertoeven omdat je dan de verbinding met je kern, de verbinding met je missie (voor hem met God) doorsnijdt.

Uitspraak: “De betekenis in ons leven is het verschil dat we maken in de levens van anderen”(N. Mandela)

Mandela is een lichtend voorbeeld voor de wereld. Zijn idealen zijn bekend: voorvechter voor een vrije maatschappij, harmonieus met elkaar kunnen samenleven en alle mogelijkheden krijgen.

Ik wil enkele noten toevoegen:

Principes van Mandela:

– een echte koning is dienaar van mensen (leeg de toiletpotten)

– wees warm tegen onbekenden, koel tegen vrienden

– wees de verandering die je in de wereld wilt zien

– wees altijd levend, nooit te trots (moederschap)

– door andere mensen mens-worden (verbonden, groepswijsheid)

 

Enkele gedachten rondom zijn gevangenschap op het Robbeneiland:

Door zijn gevangenschap :

– werd hij harder en gedisciplineerder; kortom een beter leider

– werd hij beheerster (minder ongeduldig, hij leerde om beter met zijn emoties           om te gaan)

– leerde hij over angst: je bent een dwaas als je niet bang bent; wanneer je angst niet de boventoon laat voeren, kun je omgaan met de angst.

– leerde hij de betekenis van moed (is niet gelijk aan niet-angstig-zijn).“Als je doet alsof je moedig bent dan word je moedig, dan ben je moedig.”

– leerde hij over zijn bewakers: ze zijn niet inhumaan, hun onmenselijkheid is hun opgedrongen. Ze zijn beesten omdat ze voor hun gedrag worden beloond . Een mens wordt niet als wreed mens geboren, het word je geleerd.

Ik eindig met een uitspraak:

 ” Lafaards overlijden talloze malen voor hun dood. Heldhaftige mensen proeven de bittere smaak van de dood slechts één keer. Van alle wonderen die ik ooit gehoord heb, lijkt mij het vreemdst dat ze bang moeten zijn geweest. Wetende dat de dood, een noodzakelijk einde, op zijn tijd komt. (Julius Caesar)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*