• Contact formulier

    Thanks!

    Bedankt!

    Required fields not completed correctly.

Geluk en ruimte

Geluk en ruimte

Geluk en ruimte horen bij elkaar als een Siamese tweeling. Wanneer we een woordveld zouden maken, komen hieromheen de volgende woorden te liggen: stilte, je kern, bewustzijn, verantwoordelijkheid, medemens, empathie, open-zijn, talent, discipline, doorzettingsvermogen, doelen, dankbaarheid, passie, veiligheid, … . Eén woord dat met alles verbonden is, is bekwaamheid. Bekwaam in één van bovenstaande onderdelen refereert, geeft kracht, aan vertrouwen (wat in principe al vanaf de geboorte aanwezig is). En als zodanig zijn bovenstaande onderdelen bouwstenen van dat vertrouwen!

Op de weg tot “volwassenwording” zullen we het kind in onszelf  nooit moeten willen vernietigen.

Uitspraak: “Je moet (mag, kan,…) het kind in jezelf koesteren. Het verlangen tot verwonderen, tot bewonderen ook! Raak je dat vermogen kwijt dan verlies je alles”( J. Greco).

Geluksmomenten: Terugkijkend, vertederd raken en je dankbaar voelen voor zo’n bijzonder moment is okay. Je zit er niet aan vast, je bezit het niet maar je bent dankbaar voor dat moment. Dankbaar dat je dit moment meegemaakt hebt. Op deze manier geef je als het ware iets terug aan de wereld.

Het is goed om elke dag ergens dankbaar voor te zijn ook al zijn de omstandigheden allesbehalve rooskleurig. Zo’n moment van dankbaarheid is de sleutel tot beweging, tot groei. Het kan een beweging in je leven veroorzaken (butterfly effect) die intense positieve gevoelens teweeg kan brengen.

Je kan een mooi moment in je leven ankeren op je lichaam om je door zware periodes of door moeilijke momenten in je leven te loodsen. Het is een groot goed dat dàt mogelijk is met ons lichaam. Lichaam en ziel zijn één geheel. Vergeet niet dat zo’n moment uniek is; nooit meer exact op diè manier zal terugkeren: het is geen ding, het is geen bezit maar je kan er wel kracht en vertrouwen uit putten.

Tot slot twee uitspraken:

Uitspraak: “Geluk is een diepe tevredenheid met dat wat je overkomen is en hoe je ermee bent omgegaan, zelfs al heb je daarin fouten gemaakt.”(H. Kelson)

Uitspraak: “Doe dingen die je een uitbundig gevoel geven, waar je plezier aan ontleedt. Voorbij is voorbij, elke dag vergeven, genieten van gezelschap en vrienden maken en … elke dag een stukje Mozart”. (Keith Richards over geluk)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*