• Contact formulier

    Thanks!

    Bedankt!

    Required fields not completed correctly.

Geluk is vloeibaar

Geluk is vloeibaar 

 Geluk is vloeibaar: “Er waren eens twee Grieken, een filosoof en zijn leerling, die in een boeiend gesprek waren. Ze liepen door het landschap en kwamen bij een doorwaadbare rivier. Zoals Grieken zijn, onderbraken ze hun weg en hun gesprek niet en staken de rivier over. Middenin de rivier stopte de filosoof en vroeg zijn leerling: “Wat zie je als je naar beneden kijkt?” Hij antwoordde: “De rivier” Middenin de rivier staande, gingen ze verder met hun gesprek. Na een paar minuten vroeg de filosoof: “Wat zie je als naar beneden kijkt?” Zijn leerling antwoordde, enigszins verbolgen: “Dezelfde rivier!” Waarop de filosoof antwoordde: “Nee, helaas, die rivier ligt 1 kilometer verderop!  (Heraclitus)

Voor wie oren heeft die hore! Dit verhaal is zonder dat de meeste mensen het beseffen één van de belangrijkste levenslessen. Het is de basis van vriendschap, van de “zekering” in een huwelijk. Als  de zekering doorslaat, is de relatie, het vertrouwen, de veiligheid verdwenen. Alles wat eerst als vanzelfsprekend gold, is dat nu niet meer. Er wordt geen ruimte meer tussen de geliefden ervaren, geen ruimte om te bewegen, te ademen, zich te ontwikkelen, te groeien, elkaar te enthousiasmeren, ….. Je hebt je relatie verengd; tot iets “statisch” gemaakt! Het is niet meer “het ontdekken” dat elke dag weer gebeurt. Je denkt die ander te kennen, van worden naar zijn, maar alles stroomt! Degene die dat vergeet levert héél, héél veel geluk in het leven in.

Op het moment dat je een gelukkig moment vast wilt houden, houd je jezelf voor de gek. De “kwaliteit van leven” gaat zienderogen achteruit. Je bevindt je op een dood spoor, een doodlopende weg.

Wanneer je een belangrijk moment in je leven toch vast wil houden, hebben we daar verschillende mogelijkheden voor. Sommigen denken er aan terug, praten erover, leggen het vast middels foto of film.

Er zijn zelfs mensen die de meest fijne momenten op hun lichaam ankeren. Veel topsporters doen dat.

Het is best een werkzaam middel om een bepaald doel te bereiken of om moeilijke momenten te boven te komen (steuntje in de rug). Toch is het goed je te realiseren dat zo’n moment nooit meer op dezelfde wijze zal terugkeren!

Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Je zit op dat moment wel in je hoofd, je verstand. Dus in het tijd! Tegelijk in het verleden, niet in het NU! Dat betekent altijd, door het gemis, een vorm van lijden.

Pia Douwes, onze musical diva refereert daaraan wanneer ze zegt:

Uitspraak: ” Het leven is als water; het vloeit, stroomt altijd, soms rustig, soms wild. Vergeet niet elke dag te zeggen hoe fantastisch je elkaar vindt!”

N.B. Weet dat er consequenties zijn als je de tijd een belangrijke plaats in je leven geeft!

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*