• Contact formulier

    Thanks!

    Bedankt!

    Required fields not completed correctly.

Gezondheid en holisme

Gezondheid en holisme  (december) klaar

Je gezondheid is een groot goed. Het is aan de andere kant ook ondefinieerbaar. Toch zijn we ons van het bestaan van ons lichaam bewust op het moment dat we ons niet goed voelen, ziek zijn/worden.

Vroeger dacht men vaak dat we geen invloed hadden op onze gezondheid. Nu weten we beter.

Zelfs onze gezondheid is maakbaar, kneedbaar.

Onze wereld maakt onderscheid in psychische en lichamelijke gezondheid. Zo is onze wereld geworden. We denken dat wanneer we zaken versimpelen door ze uit elkaar te halen.

Helaas lijken de dingen wel overzichtelijker te worden maar het “waarheidsgehalte” van het kennen wordt helaas minder. De oorzaak hiervoor ligt in het feit dat lichaam en ziel diep met elkaar verbonden zijn en daardoor op elkaar inwerken.
Zo merk je als je teen ontstoken is dat het hele lichaam, zelfs je denken daar last van heeft. Eigenlijk geldt het omgekeerde ook. Wanneer je jezelf ernstig zorgen maakt zal ook het lichaam daar op reageren: geen trek in eten, buitensporig eetgedrag (compensatie), zweten, buikpijn, of in geestelijke zin:  agressief of negatief gedrag tot depressiviteit aan toe.

Centraal staat de  balans tussen lichaam en geest. Balans? Ja, balans is alles waar het in een gelukkig leven om draait. Hier kom ik later op terug.

Een paar voorbeelden hoe lichaam en geest op elkaar in werken:  beter gezegd, hoe lichaam en geest communiceren; één geheel zijn (een twee-eenheid), elkaar aanvullen en ondersteunen.

Voorbeeld 1:

Wanneer je een aantal keren dezelfde weg gereden kan je iets bijzonders opmerken. Je rijdt en ineens realiseer je je dat je al halverwege bent. Eng? Nee hoor, je lichaam reageert op het verkeer, de stoplichten en zelfs medeweggebruikers worden gezien. Waarom? Heel eenvoudig, het lichaam heeft in de loop van de jaren al honderden zo niet duizenden gelijksoortige situaties meegemaakt en opgeslagen. Het lichaam kan na deze ervaringen zelf nadenken/handelen.

Zo zal het lichaam ook onbewust dezelfde route nemen wanneer je een andere wilde, maar in gedachten was.

Voorbeeld 2:

In de tijd dat het impressionisme in de belangstelling stond, werden er tijdens het werken, volgens mij was het bij Monet, filmopnamen gemaakt. Voor de mensen die onbekend zijn met het impressionisme het volgende: de schilders zagen het landschap niet als landschap maar als kleurschakeringen, ze zagen geen voorwerpen maar kleurnuances.

Na afloop zei iemand tegen de schilder: “Wat een mooi bruggetje heb je daar geschilderd”, waarop de schilder dan antwoordde: “Een bruggetje? Goh, ja, dat had ik nog niet gezien toen ik schilderde.”

Na afloop lieten ze de filmopnamen aan de schilder zien. Ze hadden een close-up gemaakt van zijn hand tijdens het schilderen. Ze vroegen toen waarom hij daar zo twijfelde. De hand zocht en zocht naar de juiste kleuren en de juiste penseelstreep. Dit was duidelijk waarneembaar. De schilder was zich daar tijdens het schilderen niet van bewust geweest. Hij zei dat hij daar nooit getwijfeld had. Hierin herkennen weer het bewustzijn van het lichaam. (M. Ponti “Stemmen der Stilte”)

Voorbeeld 3:

Bij het maken van een schriftelijke overhoring of repetitie zijn er ook mogelijkheden. Wanneer je tijdens de overhoring of examen een onderdeel tegenkomt waar je even niet op kunt komen, is het goed een analyse te maken van de vraag en de kernwoorden. Laat het even rusten en keer aan het slot terug (Je druk of kwaad maken kan leiden tot een volledige blokkade van je kennis omdat dan te veel adrenaline wordt aangemaakt. In het ergste geval kan zelfs een volledige black-out optreden). Wanneer je ineens terug keert door een ingeving of herinnering kun je het vraagstuk gewoon beantwoorden. De oorzaak is duidelijk; het lichaam/de hersenen gaan verder en zoeken voor jou de oplossing.

Voorbeeld 4:

Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen waarbij het lichaam kennis opslaat in de cellen. Ik wil nog een klein voorbeeldje kwijt. Wanneer een patiënt het orgaan van iemand krijgt die regelmatig een wijntje dronk of een sigaretje rookte, blijkt dat patient die dat in zijn leven nauwelijks of nooit gedaan heeft, ineens veel trek heeft in een wijntje of aandrang heeft in het roken van een sigaret. Het is volgens mij zelfs mogelijk dat de cellen van het geïmplanteerde orgaan een vorm van geheugen met zich meedragen.

Dit is volgens mijn holistische kijk op het lichaam niet vreemd.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*