skip to Main Content

* (d,l,m,o) staat voor: docent, leerling, mentor en ouder

– Doelen, in dit geval een manier van in-de-wereld-zijn ankeren via focus/concentratie op JOUW hand!

We kunnen de motivatie ankeren via: de “high five“. We ankeren onze betekenissen aan de vingers van onze hand. Elke keer wanneer we de vingers aanraken, refereer je aan de diepere betekenis die je hebt aangebracht.

We zien de hand voor ons, hebben hem als het goed is, altijd bij ons (net zo vertrouwd als de ademhaling) en kunnen de hand (vingers) gebruiken als anker voor het leven.

De inhoud zou kunnen zijn:

de duim opsteken: goed zo!, ga zo door!, tof!, goed gedaan, jochie!, ik zie je, we gaan er voor … enz

de wijsvinger: stel doelen voor korte termijn (ik blijf positief, …), middellange termijn (ik hou me aan de planning voor dat werkstuk, …) en lange termijn (ik hou mijn lichaam goed in de gaten: rust, gezond eten, beweging, werkritme, balans, …)

de middelvinger: de middelvinger steekt boven de anderen uit, niet omdat hij beter is, nee, omdat hij iets heeft wat de anderen niet hebben. Hij is zoals elk mens: uniek. Ieder heeft zijn eigen talenten. Niemand wordt op aarde geboren zoals jij. Dat wil niet zeggen dat jij alleen staat op deze wereld, nee! Jij bent bijzonder, ook jij hebt bijzondere talenten, en voegt als zodanig ook iets toe aan deze wereld. Verder ben jij
mens onder de mensen, blijf in balans, balans is de basis (vandaar die middel-vinger: Aristoteles *). Vanuit de balans in je leven blijf je creatief, heb je altijd een keus. Je bent net zoals de middelvinger geheel eigen. Geen eenheidsworst maar iets met een eigen smaak, een eigen “smoel”!

de ringvinger:  dit betekent dat je altijd trouw moet blijven aan jezelf wat er ook gebeurt. Blijf dicht bij jezelf, bij je kern. Houd je gevoel in de gaten. Houd je intuïtie in de gaten. Blijf bij jezelf thuiskomen. Elke avond weer voordat je gaat slapen.

de pink: zorg voor iets nieuws: elke dag (positieve opmerking over gedrag van een ander, de kleding van iemand, …, de deur openhouden, voor laten gaan, …, hulp verlenen: stoel aanschuiven, tas dragen, huiswerk noteren, ..) , elke week (bij oma langs, de hond uitlaten, ’s ochtends vroeg opstaan hardlopen/douchen, …), elke maand (nieuwe afspraak maken, oude vriendschap nieuw leven inblazen, een apart uitje organiseren, …), elk jaar iets nieuw doen (bijzondere stage volgen, een ander soort vakantie,  sportclinic, … ).

Kortom: Maak van elke dag een feest!

“Het verleden is geschiedenis, de toekomst zijn dromen en vandaag is een feest!”

Enige aanvullende wat lastige informatie vanuit de oudheid:

Aristoteles: Talent is de aandrijfkracht. “Megalothymia” de grootste aller deugden, de morele grandeur: de trots. De drijfveer, actie, aan de slag gaan, talenten ontwikkelen. Een gezonde vorm van trots dus: balans binnen de drie woorden: bekrompenheid –  trots – verwaandheid.

Het gaat er om in overeenstemming met je verdienste een juiste, trotse houding (attitude) te ontwikkelen.

Hulpbronnen in dit proces zijn:

hypocrisie: smeerolie –> “goed” zeggen als het niet zo goed gaat, woorden zo kiezen zodat je anderen niet nodeloos kwetst (woorden kunnen wonden slaan die slechter genezen dan lichamelijke kwetsuren)

traagheid: de tijd “gebruiken”, voor je laten werken, snelheid werkt niet altijd positief.
Voorbeeld: file –> slakkengang –> verbijten of file is vluchtheuvel voor jou van traagheid/rust

Zo is haat vlug, opdringerig en ongedurig
Terwijl liefde langzaam, inzoomen en focussen is.

onverschilligheid: Het trotseren van de golven van het leven: gebeurtenissen. De gebeurtenis is niet wie/wat je bent, je bent niet wat er gebeurt, wat je overkomt, maar “Je bent!”

Wat ouders beslist niet horen te doen: kinderen te veel op hun huid zitten, zich alles aantrekken, overal op reageren, verwachtingen koesteren. Ruimte is een zegen!

Sommige mensen eisen altijd respect maar verdienen het zelden, lopen van brandje naar brandje. Het ego, de rugzak, hun geschiedenis, zit ze aardig in de weg. Het ontneemt ze het zicht op geluk.

Beter is om niet aan alles aanstoot te nemen of te geven.

P.S. Vergeet niet: Kinderen struikelen later over de stenen die de ouders in hun jeugd op hun weg leggen. 

Back To Top